تعیین کشور مبدا کالاهای وارداتی و قواعد مربوط به آنها
در بحث تجارت های بین المللی و آموزش واردات کالا، یکی از مهمترین مسائل، تعیین دقیق کشور مبدا کالای ورودی است. به خصوص اگر یک کالا محصول مشترک در چندین کشور باشد.
در مدارک و اسنادی که به کشور مبدا و مقصد ارائه می شود، باید کشور مبدا برای واردات کالا دقیقا مشخص شده باشد. در غیر این صورت، درصورت بروز مشکل یا خطا در هریک از اسناد ارائه شده، ممکن است ضررهای سنگینی به تاجر وارد شود.
قطعا برای جلوگیری از بروز این ضررها، مطالعه دقیق قوانین واردات کالا می باشد. اما از آنجایی که این قوانین بسیار زیاد می باشند و مطالعه تمام آنها وقت گیر است، ما در این مقاله برخی از مهمترین آنها را بیان کرده ایم.
قواعد کشور مبدا
مهمترین قوانین قواعد کشور مبدا برای واردات انواع کالا به کشورمان عبارتند از:
ماده 24-
کالایی که تماما در یک کشور تولید شده، همان کشور را باید مبدا آن کالا محسوب نمود. فقط موارد زیر به عنوان کالایی که تماما در یک کشور تولید شده، درنظر گرفته خواهد شد:
– محصولات معدنی که از خاک، آبهای سرزمینی یا از بستر دریای همان کشور استخراج می شوند.
– محصولات نباتی که در همان کشور برداشت می شوند.
– حیوانات زنده ای که در همان کشور به دنیا آمده و در همان جا پرورش داده می شوند.
– محصولاتی که از حیوانات زنده در همان کشور بدست می آیند.
– محصولاتی که از صیادی یا ماهیگیری در همان کشور بدست می آیند.
مطالعه بیشتر: آشنایی با شرایط واردات انواع کالا و مواد خوراکی به کشور (قسمت اول)
– محصولاتی که از صیادی در دریا یا سایر محصولاتی که از دریا به وسیله کشتی های همان کشور بدست می آیند.
– محصولاتی که از کارخانه های مستقر بر روی عرشه کشتی های همان کشور منحصرا از محصولات بند قبلی به دست می آیند.
– محصولاتی که از دریا یا اعماق آن در خارج از آبهای سرزمینی همان کشور استخراج می شوند. به شرط آنکه همان کشور حق انحصاری در آن آبها یا اعماق آن را داشته باشد.
– قراضه و ضایعات حاصل از عملیات ساخت یا پردازش و اشیای مستعمل که در همان کشور جمع آوری شده و فقط مناسب برای بازیافت مواد خام باشند.
– کالاهایی که در همان کشور منحصرا از محصولات اشاره شده در بندهای قبلی تولید شوند.
ماده 25-
وقتی دو یا چند کشور در تولید کالا دخالت دارند (یعنی کالایی که تماما در یک کشور تولید نشده باشد)، مبدا آن کالا براساس ضابطه تغییر اساسی تعیین خواهد شد.
ضابطه تغییر اساسی، ضابطه ای است که براساس آن کشور مبدا کالا تعیین می شود. کشوری که در آن آخرین عملیات اساسی پردازش یا ساخت انجام شده، به نحوی که این عملیات اساسی موجب پیدایش صفت و خواصیت اصلی کالای نهایی می شود.
ماده 26-
در بکار گیری ضابطه تغییر اساسی، گمرک از قواعد هماهنگ مبدا تدوین شده توسط شورای همکاری گمرکی استفاده خواهد نمود.
مطالعه بیشتر: روش های انتخاب بازار بین المللی برای صادرات و واردات کالا (قسمت اول)
ماده27-
در اجرای آیین نامه یا توافقات بین المللی، وقتی که ضابطه تغییر اساسی بر مبنای شرط درصدی از ارزش تعیین می شود، ارش ها باید طبق موازین زیر منظور گردد:
– برای مواد وارداتی، ارزشی که براساس آن به هنگام ورود، حقوق ورودی وصول می شود. و چنانچه این مواد مبدا مشخصی نداشته باشند، براساس اولین قیمت قابل اثبات پرداخت شده در قلمرو گمرگی کشوری که در آن مواد ساخته شده است.
– برای کالاهای تولید شده در داخل، براساس قیمت صادراتی آن کالا طبق ماده 16 قانون.
ماده 28-
عملیاتی که نقشی در پیدایش صفت یا خواصیت اصلی کالاها ندارند یا نقش اندکی دارند. به خصوص عملیاتی که محدود به یک یا چند از موارد زیر باشد، به عنوان عملیات اساسی پردازش یا ساخت تلقی نخواهند شد:
– عملیاتی که برای حفظ کالا در جریان حمل یا انبار کردن لازم است.
– عملیاتی که در بهبود بسته بندی یا کیفیت ارائه به بازار کالا یا عملیاتی که برای آماده کردن کالا برای ارسال از قیبل بسته بندی مجدد و درجه بندی دخالت دارند.
– سرهم کردن ساده اجزای محصولات به منظور تشکیل یک محصول کامل.
– از هم جداسازی مجموعه ها.
– مخلوط کردن کالاهای دارای مبداهای مختلف (Different)، به شرط آنکه صفت اصلی محصول بدست آمده از اختلاط، اساسا مغایر با مشخصات کالاهایی که با یکدیگر مخلوط شده اند، نباشد.
ذبح حیوانات.
ماده 29-
ملزومات، لوازم یدکی، ابزارآلات برای استفاده با ماشین، وسایل، دستگاه ها یا وسایل نقلیه، دارای همان مبدا ماشین، وسایل، دستگاه ها یا وسایل نقلیه خواهد بود. به شرط آنکه به همراه آنها وارد و معمولا با آنها فروخته شده و از نظر تعداد نیز متناسب با آنها باشد.
ماده30-
مبدا لوازم بسته بندی همان مبدا کالای درون آن می باشد، به استثنای مواردی که طبق سیستم هماهنگ شده یا مقررات این آیین نامه لوازم بسته بندی باید جداگانه طبقه بندی شود.
ماده 31-
در تعیین مبدا کالا، مبدا عواملی از قبیل نیروی برق، ماشین آلات یا بازارآلاتی که در ساخت یا پردازش کالا مورد استفاده قرار گرفته منظور نمی شود و تاثیری در تعیین مبدا مالا ندارد.
ماده32-
تغییرات در قواعد یا روی های بکارگیری آن، در مواردی که باعث محدودیت یا موثر در افزایش حقوق ورودی باشد، شامل کالای موجود در اماکن گمرکی نمی گردد.
مطالعه دقیق قوانین و مقررات تجارت های بین المللی، نیاز به زمان زیادی دارد. همچنین امکان به وجود آمدن سوالات بیشماری در حین مطالعه، وجود دارد.
بنابراین بهترین کار مشاوره با کارشناسان این حوزه یا شرکت در کلاس های آموزش صادرات، واردات و ترخیص کالا می باشد. مجموعه تجارت طلایی از معتبرترین شرکت ها در حوزه صادرات و واردات می باشد، که ما را از صفر تا صد تجارت یاری می نماید.