تعاریف اصطلاحات و اطلاعات گمرکی
در امر صادرات و واردات کالا، بخش مربوط به ترخیص کالا از گمرک، پیچیده تر از مراحل دیگر می باشد. یکی از این پیچدگی ها مربوط می شود به برخی از فرم ها، اصطلاحات، اماکن، … . این موارد بسیار مهم هستند.
چرا که اگر در زمان انجام مراحل ترخیص کالا، اطلاعات کاملی از این موارد نداشته باشید دچار سردرگمی شدیدی می شوید. یا حتی ممکن است در زمان ترخیص با مشکلات متعددی رو به رو شوید. و هر دوی این ها نتایج خوبی را در پی ندارند.
درنتیجه بهترین راه حل کسب اطلاعات لازم و کامل قبل از اقدام به صادرات و واردات می باشد. در این مقاله مهمترین اصطلاحاتی را که شما با آنها موجه می شوید را آورده ایم. مطالعه کنید و اگر سوالی برایتان پیش آمد با کارشناسان ما در میان بگذارید.
– اظهار کالا
بیانه ای شفاهی یا کتبی است که بر اساس مقررات این قانون اظهار کننده، رویه گمرکی مورد نظر خود را درباره کالا مشخص می کند و اطلاعات مورد تظر برای اجرای مقررات گمرکی را ارائه می دهد.
– اظهار کننده
صاحب کالا یا نماینده قانونی آن می باشد که کالا را برابر با قانون به گمرک اظهار می کند. در اظهار الکتریکی صاحب کالا یا نماینده قانونی وی، به استناد به گواهی دیجیتالی تایید شده از مرکز مجاز صدور گواهی مذکور، به عنوان صاحب کالا یا نماینده قانونی آن شناخته می شود.
– اظهار نامه اجمالی
سندی است که به موجب آن شرکت حمل و نقل، فهرست کلی محصولاتی که باید بارگیری یا تخلیه شود را هنگام ورود یا خروج وسیله نقلیه از کشور اعلام می نماید.
لازم به ذکر است اطلاعاتی را که در این فرم ها درج می کنید از اهمیت زیادی برخوردارند. در کلاس های آموزش صادرات و واردات کالا، نحوه صحیح پر کردن این فرم ها را آموزش می دهند.
– اماکن گمرکی
انبار ها، بارانداز ها، اسکله ها، فرودگاه ها، ایستگاه های راه آهن، محوطه ها و یا هر محل یا مکانی است که تحت نظارت گمرک می باشد. از این امکان برای انباشتن و نگهداری کالاها به منظور انجام تشریفات گمرکی استفاده می شود. این اماکن می توانند انبارهای اختصاصی یا سردخانه های عمومی باشند.
– ترخیص
به خروج کالا از اماکن گمرکی گفته می شود. البته بعد از انجام تشریفات گمرکی مربوطه.
– ترخیصیه
سندی است که به موجب آن، شرکت حمل و نقل پس از احراز هویت، بلامانع بودن انجام تشریفات گمرکی توسط گیرنده کالا را به گمرک اعلام می دارد.
– تشریفات گمرکی
کلیه عملیاتی است که در راستای اجرای مقررات گمرکی انجام می شود.
– تضمین
وجه نقد، ضمانت نامه بانکی یا بیمه نامه متعبری است که برای اجرای الزامات مندرج در قوانین گمرکی نزد گمرک سپرده می شود.
– تعهد
قبول الزام کتبی یا الکتریکی که شخص را در برابر گمرک برای انجام یا عدم انجام عملی ملزم می کند.
مطالعه بیشتر: مراحل ترخیص کالا از گمرک کشور
– حقوق ورودی
حقوق گمرکی معادل 4% ارزش گمرکی کالا به اضافه سود بازرگانی است که توسط هیات وزیران تعیین می شود. همچنین وجوهی است که به موجب قانون، گمرک مسئول وصول آن می باشد. حقوق ورودی به واردات قطعی کالا تعلق می گیرد ولی شامل هزینه های انجام خدمات نمی باشد.
– حمل یکسره
ورود کالا به اماکن گمرکی و خروج کالا از اماکن مذکور می باشد. بدون تخلیه و تحویل در این اماکن و با رعایت مقررات گمرکی.
– روز اظهار
زمانی است که اظهار نامه امضا شده با ضمیمه اسناد مربوطه، توسط اظهار کننده به صورت دستی یا الکتریکی به گمرک ارائه می شود و شماره دفتر ثبت اظهارنامه به آن اظهارنامه اختصاص می یابد.
– سازمان جهانی گمرک (شورای همکاری گمرکی)
به سازمان بین المللی بین الدولی گفته می شود که بر اساس کنوانسیون سال 1950 (1329 شمسی) ایجاد گردیده است. ایران در سال 1337 به این سازمان پیوست.
– سامانه هماهنگ شده
توصیف و کد گذاری کالا بر اساس کنوانسیون بین المللی را سامانه هماهنگ شده می نامند. توصیف و نشانه گذاری یا (کد گذاری) کالا در سال 1983 به تصویب شورای همکاری گمرکی رسید. کشور ایران در سال 1994 به این سامانه پیوست.
– شرکت حمل و نقل بین المللی
شخص حقوقی است که به موجب مقررات قانونی، مجاز به انجام عملیات حمل و نقل بین المللی می باشد.
مطالعه بیشتر: انواع کالای وارد شده یا صادر شده به گمرک
– صاحب کالای تجاری
شخصی است که نسخ اصلی اسناد و ترخیصیه به نام او صادر شده است (در مورد کالای خریداری شده با تعهد سامانه بانکی، آن اسناد از طرف بانک مهر شده باشد). یا به نام وی ظهرنویسی شده و صحت امضای واگذرانده از طرف مقام صلاحیت دار گواهی شده باشد.
– قلمرو گمرکی
آن قسمت از قلمرو کشور است که در آن قانون امور گمرکی اعمال می شود.
– کالای تجاری
کالاهایی هستند که به تشخیص گمرک برای فروش صادر یا وارد می گردد. اعم از این که کالای تجاری به همان شکل یا پس از انجام عملیاتی مانند تولید، تفکیک و بسته بندی به فروش می رسد.
– کالای داخلی
کالایی است که در قلمروی گمرکی کشور تولید یا ساخته می شود. یا کالای خارجی ای است که ورود قطعی شده است.
– کالای گمرک نشده
کالایی که تحت نظارت و کنترل گمرک بوده ولی تشریفات گمرکی آن به طور کامل انجام نشده است.
– کالای مجاز
کالایی می باشد که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد.
– کالای مشروط
کالایی است که ورود یا صدور آن نیاز به کسب موافقت قبلی یک یا چند سازمان دولتی دارد.
– کالای ممنوع
به کالاهایی گفته می شود که صدور یا ورود آن بنا به مصالح ملی یا شرعی کشور و به موجب قانون ممنوع می باشد.
مطالعه بیشتر: صادرات و انواع صادرات چیست؟ مهمترین کالای صادراتی چیست؟
– کنترل های گمرکی
از جمله اقداماتی است که توسط گمرک به منظور حصول اطمینان از رعایت مقررات گمرکی انجام می شود.
– مرجع تحویل گیرنده
شخص حقوقی می باشد که به موجب قانون یا قرارداد های متکی به قانون، مسئولیت تحویل و نگهداری کالاهای مربوط به عموم اشخاص را که تشریفات گمرکی آن انجام نشده را در اماکن گمرکی را بر عهده دارد. این اصطلاح شامل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی نیست.
– مقررات گمرکی
قوانین و مقرراتی اعم از آیین نامه های اجرایی، دستور العمل ها و بخش نامه هایی هستند که نظارت یا اجرای آن به گمرک واگذار گردیده است.
– هزینه های انجام خدمات
وجوهی هستند که در قبال انجام خدماتی مانند هزینه اشعه ایکس (x)، مهر و موم، پلمپ، باربری، انبار داری در اماکن گمرکی، آزمایش و تعرفه بندی، مراقبت، بدرقه، توزیع کالا و خدمات فوق العاده، دریافت می شود. شرایط، ضوابط و مصادیق آن متناسب با خدمات انجام شده تعیین می گردد.
این اصطلاحات و تعاریف آنها به صورت کلی و بر گرفته از کتاب قانون امور گمرکی و آیین نامه های اجرایی نوشته محمد خانی چهری می باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر لازم است به کلاس های آموزش ترخیص کالا، آموزش صادرات و واردات کالا شرکت کنید.
مجموعه تجارت طلایی با بیش از یک دهه فعالیت حوزه تجارت (trade)، کلاس های اموزش صادرات، واردات و ترخیص کالا را با برترین اساتید برگزار می کند.