شرایط ترخیص کار گمرکی
شرایط ترخیص کار گمرکی
مطابق تعاریف مندرج در 《واژه نامه بین المللی گمرک》 ترخیص کار گمرک ای شخصی است که ترتیب ترخیص گمرکی کالا را میدهد و مستقیماً، به جا و از طرف شخص دیگری با گمرک در تماس است.
تعریف کارگزار گمرکی و شرایط عمومی آن در گمرک (ماده ۱۲۸ قانون امور گمرکی)
کارگزار گمرکی (حق العمل کار) در گمرک به شخصی اطلاق میشود که تشریفات گمرکی کالای متعلق به اشخاص دیگر را به وکالت از طرف آنان انجام دهد.
کارگزار گمرکی باید پروانهای مخصوص از گمرک ایران تحصیل نماید که این پروانه برای ترخیص کالا از کلیه گمرکات های کشور معتبر است.
پروانه کارگزار گمرکی در گمرک به اشخاصی داده می شود که حائز شرایط مذکور در زیر باشند:
۱. تابعیت ایران؛
۲. ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری (از مرجع قانونی مربوط) و عدم سابقه قاچاق گمرکی به گواهی گمرک ایران؛
۳. داشتن حداقل مدرک کاردانی در رشته های امور گمرکی یا حداقل کارشناسی در سایر رشته ها؛
۴. دارا بودن گواهی پایان خدمت و یا معافیت دائم از خدمت نظام وظیفه؛
۵. کارمند دولت نباشد؛
۶. موفقیت در آزمون مربوط به قوانین گمرکی صادرات واردات و تجارت که از طرف گمرک ایران حسب نیاز برگزار می شود؛
۷. داشتن حداقل سن ۲۵ سال تمام
انجام تشریفات گمرکی به وکالت از طرف صاحبان کالا مستلزم داشتن پروانه کارگزاری گمرک است، ولی سازمان های دولتی و سفارت خانه ها می توانند کارمندان تمام وقت خود را برای انجام امور گمرکی کالاهای متعلق به خود با تصریح حدود اختیارات به گمرک معرفی نمایند بدون اینکه نیاز به ارائه پروانه کارگزاری گمرکی داشته باشند.
همچنین صاحبان کالا (اشخاص حقوقی) می توانند کارمندان تمام وقت خود را که دارای وکالتنامه رسمی می باشند جهت ترخیص کالای خود به گمرک معرفی نمایند.
برای کارمندان کارگزاران گمرکی کارت مخصوص از طرف گمرک با معرفی رسمی کارگزار گمرکی صادر می شود.
امضای اسناد و اظهارنامه با کارگزار گمرکی کارمند تمام وقت و موظف او که دارای وکالتنامه رسمی از وی باشد امکان پذیر است.
کارگزار گمرکی موظف است آمار عملیاتی را که در گمرک انجام می دهد در دفتر مخصوص ای حاوی اطلاعات مذکور در اظهارنامه و پروانه گمرکی طبق نمونه تعیین شده توسط گمرک ایران به تفکیک هر گمرک سبز و به محض درخواست گمرک آن را جهت بررسی ارائه نماید. این دفتر به هنگام اعطای پروانه کارگزار گمرکی توسط گمرک ایران شمارهگذاری و پلمپ میشود
در مواردی که کارگزار گمرکی یا کارمند ترخیص مربوط به هنگام انجام تشریفات گمرکی به عمد اظهارنامه خلاف واقع که متضمن زیان مالی دولت باشد تنظیم نماید. تخلف به پیشنهاد گمرک ایران در کمیسیون رسیدگی به تخلفات که مورد مرکب از اشخاص ذیل است، رسیدگی میشود؛
الف_ نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت
ب_ نماینده اتحادیه کارگزاران گمرکی با معرفی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران (در صورت نبود اتحادیه، نماینده اتاق) و حسب مورد نماینده اتاق تعاون ایران در پرونده های مربوط به بخش تعاون
پ_ نماینده گمرک ایران (سرپرست کمیسیون)
این کمیسیون با دعوت از کارگزار گمرکی مربوط به موضوع رسیدگی میکند و در صورت اثبات عمدی بودن تخلف، پروانه کارگزار گمرکی یا کارت وی را متناسب با میزان و تعداد تخلف تعلیق یا به طور دائم باطل و مراتب را به طور کتبی به وی و گمرکها اعلام می نماید. چنانچه کارگزار گمرکی یا کارمند ترخیص در ارتکاب عمل قاچاق گمرکی دخالت داشته باشد، علاوه بر اجرایی مقررات بالا، مسئول مجازات مقرر در قوانین قاچاق می شود.
اگر عمل خلاف وی مستلزم مجازات های دیگر باشد وفق مقررات مربوطه عمل می گردد.
کمیسیون و دبیرخانه آن در گمرک ایران تشکیل می شود.
البته باید توجه داشت تعلیق یا ابطال پروانه مانع از انجام تشریفات گمرکی اظهارنامه هایی که قبل از آن تسلیم شده نیست.
شایان ذکر است هر گاه کارگزار گمرکی متخلف، از اشخاص حقوقی باشد مقررات این ماده، هم شامل شخص حقوقی مزبور و هم شامل کسانی که در آن شخصیت حقوقی حق امضا دارند و اظهارنامه خلاف را امضا کردند یا در آن اقدام خلاف مداخله داشتهاند می شود و هرگاه کارگزار گمرکی مزبور از اشخاص حقیقی باشد در مدت ممنوعیت نمیتواند به عنوان شخصی که دارای امضا در یک شخصیت حقوقی کارگزار گمرکی است در امور کارگزار گمرکی گمرک فعالیت نماید.
در اینجا سه نکته تکمیلی در خصوص ترخیص کاری ارائه می گردد:
الف_ در محاوره و یا مباحث گمرکی گاهی از 《کارت کارگزاری گمرکی( حق العمل کاری)》 و در اغلب موارد از (پروانه حق العملکاری) نام برده می شود؛ گرچه و افتراق و یا توضیح روشنی در قانون یا آییننامه برای آن داده نشده ولی می توان گفت که یکی پس از قبولی در امتحان به عنوان مدرک قبولی صادر می گردد و دیگری برای اجازه فعالیت در گمرکات است.
بنابراین در ماده ۱۹۱ آیین نامه قانون مذکور که (مدت اعتبار پروانه کارگزار گمرکی را دو سال تعیین کرده) به این مفهوم نیست که هر دو سال یکبار باید امتحان موضوع ماده ۱۹۱ آیین نامه را داده و پذیرفته شوند، بلکه شرکت در آزمون و قبولی برای یک بار کافی بوده ولی مجوز فعالیت به صورت دو سال یکبار چندین می گردد.
ب_ در تمام گمرکات دنیا، حق العمل کاران گمرکی( ترخیص کاران گمرکی)، بازوی توانمند گمرک در اجرای صحیح مقررات میباشند و خدمات آنها به لحاظ پیچیده و فنی بودن تشریفات گمرکی از اهمیت زیادی برخوردار است. کنوانسیون کبوتری تجدیدنظر شده، یک فصل( فصل۸ از ضمیمه عام) تحت عنوان 《ارتباط بین گمرک و اشخاص ثالث》 را به این امر اختصاص و مقرراتی تسهیلاتی برای آن وضع نموده است.
گرچه در داخل کشور تشکل هایی تحت عنوان 《انجمن حق العملکاران گمرکی》 به وجود آمده است در سطح بینالمللی نیز یک تشکل مهم تحت عنوان 《فدراسیون بین المللی انجمن های حق العمل کاران گمرکی》 وجود دارد و سایتی نیز به آدرسWWW.IFCBA.COM ایجاد شده که مقر آن در کانادا می باشد.
سایت مزبور اخبار مهم این صنف و به ویژه در ارتباط با گمرکات سایر مسائل مورد علاقه و مرتبط را منتشر می نماید. ورود به آن مستلزم داشتن اشتراک و رمز عبور می باشد.
ج_ از نظر نحوه انجام تشریفات گمرکی و میزان جرائم احتمالی تفاوتی بین صاحب کالا که شخصاً و یا از طریق کارگزاران گمرکی یا نماینده خود اقدام می نماید وجود ندارد.
همچنین باید به این نکته توجه داشت که کارگزاران گمرکی شرکت های حمل و نقل و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مسئول اعمال کارکنان و نمایندگان معرفی شده خود به گمرک می باشند.
دیدگاهتان را بنویسید