مراحل ثبت سفارش کالا برای صادرات و واردات کالا
مراحل ثبت سفارش کالا
تجارت خارجی به لحاظ اینکه موضوع گردش کالا در یک رابطه و ساختار تعریف شده ی بین المللی است بر بستر پاره ای قوانین شکل میگیرد و انجام میشود که این قوانین و مقررات به لحاظ ایجاد نظم، نسق و هنجار قانونی در ورود و خروج کالا به کشور وضع می شوند.
پس از اخذ پروفرما اینویس(پیش فاکتور) از فروشنده خارجی 《وارد کنندگان کالاهای مختلف》 اعم از دولتی و غیردولتی جهت اخذ مجوز ورود و ثبت سفارش باید منحصراً به وزارت صنعت معدن و تجارت مراجعه نمایند.
تبصره ۱_ موافقت با ورود کالا، مجوز ترخیص نیز تلقی شده و نیاز به اخذ مجوز جداگانه نیست.
تبصره ۲_ خانوارهای مرزنشین یا شرکتهای تعاونی آنها، ملوانان، پیله وران و کارکنان شناورها که اقدام به ورود کالا جهت مصرف شخصی خود می نمایند از موضوع این ماده مستثنی می باشند.
《با توجه به مفاد مواد(۱) و(۸) قانون مقررات صادرات و واردات ورود کلیه ی کالاهای قابل ورود اعم از این که وارد کننده از بخش دولتی یا غیر دولتی باشد به استثناء موارد زیر موکول به ثبت سفارش و اخذ مجوز ورود از وزارت صنعت، معدن و تجارت با رعایت سایر شرایط مقرر خواهد بود.
موارد استثناء
۱. کالاهای مورد نیاز خانوارهای مرزنشین، شرکتهای تعاونی آنها، ملوانان، کارکنان شناورها طبق فهرستی که در همین آییننامه می آید و در حد مقرر در آن. گمرک موظف است آمار واردات کالاهای موضوع این بند را طبق فرم وزارت صنعت، معدن و تجارت تنظیم نموده و در پایان هر ماه به وزارت مذکور ارسال نماید.
۲. کالاهای خاص نظامی با تایید وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و کالاهای خاص سازمان انرژی اتمی با تایید رئیس سازمان انرژی اتمی.
۳. کالاهای همراه مسافران ورودی در حدی که در این آییننامه مشخص می گردد و طبق فهرستی که وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام می نماید.
۴. کالاهای وارداتی از طریق پست در حدی که در این آییننامه مشخص می شود.
۵. نمونه های تجاری و تولیدی در حدی که در این آییننامه تعیین خواهد شد.
همانطور که گفته شد《 مجوز ورود و ثبت سفارش وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ترخیص کالا کافی بوده و با داشتن آنها نیاز به اخذ مجوز ترخیص از وزارت مذکور نخواهد بود. لکن مواردی مانند گواهی بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا سازمان دامپزشکی و گواهی بهداشت نباتی سازمان حفظ نباتات و گواهی انطباق با استاندارد موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی و نظایر آنها که برای تایید کیفیت کالا مستلزم بازدید کالا در مبدا یا بعد از ورود به گمرک و نمونه برداری از آن است و اخذ آن ها قانون الزامی است، مشمول مفاد تبصره یک ماده ۸ قانون نمی باشد.》
《 در مورد واردات کارگران و ایرانیان شاغل در کشورهای خارجی روش ثبت سفارش به صورت خاص با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت کار و امور اجتماعی تعیین خواهد شد.》
برای ورود کالا، وارد کننده یا ثبت سفارش کننده کالا باید کارت بازرگانی داشته باشد و اصولاً مراحل ثبت سفارش ذیل را انجام دهد،
۱_ دریافت اوراق ثبت سفارش توسط متقاضی از وزارت صنعت، معدن و تجارت و تکمیل اوراق جهت ارائه به دستگاه ذیربط.
۲_ متقاضی پس از اخذ کلیه مجوزهای ورود قانونی، مدارک ثبت سفارش را به سازمان ذیربط ارائه نموده و سازمان مزبور نسبت به صدور مجوزهای لازم اقدام مقتضی به عمل آورد.
۳_ متقاضی پس از اخذ مدارک از سازمان زیربط به وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه و وزارت مذکور نسبت به ثبت نمودن سفارش و درج شماره آن اقدام نماید.
۴_ متقاضی پس از طی مراحل فوق الذکر در صورت لزوم مدارک را جهت ارسال به بانک مرکزی برای صدور《 گواهی ثبت اطلاعات آماری》 به دستگاه ذیربط تحویل می نماید.
۵_ بانک گشایش کننده موظف است پس از دریافت 《گواهی ثبت اطلاعات آماری》 و با رعایت مقررات ارزی مربوط نسبت به گشایش اعتبار یا برات وصولی اقدام نماید
ملاحظاتی در خصوص مجوز ثبت سفارش:
با توجه به حکم بند ۲ ماده ۲ قانون مقررات صادرات و واردات ایران مصوبه ۴/۷/۱۳۷۲ که مقرر می دارد:
《 بند ۲ ماده ۲_ کالای مشروط (مجاز مشروط): کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب 《مجوز امکان پذیر است.》؛
و با عنایت به ماده ۸ همان قانون که بر اساس آن:
《 ماده ۸_ واردکنندگان کالاهای مختلف اعم از دولتی و غیر دولتی جهت اخذ 《مجوز ورود》 و 《ثبت سفارش》 باید منحصراً به وزارت بازرگانی 《صنعت، معدن و تجارت》 مراجعه نمایند.》؛
《 ثبت سفارش》 غیر از 《مجوز ورود》 و متفاوت از آن است.
بنابراین الزام به 《ثبت سفارش》 برای ورود کالا به تنهایی و بی حد ذاته موجب 《مجاز مشروط》 تلقی شدن کالا نیست.》 به عبارت دیگر چنانچه واردات کالایی صرفاً نیاز به اخذ 《ثبت سفارش》 از وزارت صنعت، معدن و تجارت داشته باشد، این کالا، 《مجاز》 تلقی می شود نه 《مجاز مشروط》.
فصل۴: مراحل ثبت سفارش کالا
فصل۴: مراحل ثبت سفارش کال
دیدگاهتان را بنویسید