تلاش برای خارج کردن فرش دستبافت ایرانی از دایره تحریمها
فرشته دستپاک فرش دستباف ایرانی را شناسنامه دوم مردم ایران، و بنز ایران خواند و اعلام کرد تشکلهایی درصدد خارج کردن این کالای مردم از دایره تحریمهای اقتصادی هستند.
رییس مرکز ملی فرش از تلاش تشکلهای صنعت فرش دستبافت برای خروج این محصول از دایره تحریمهای آمریکا خبر داد. «فرشته دستپاک» درباره وضعیت صنعت فرش به روابط عمومی اتاق تهران گفت: صنعت فرش دستبافت یکی از بزرگترین صنوف تولیدی کشور به شمار میآید و برابر آمار غیررسمی حدود 2میلیون و 500 هزار نفر در این صنعت مشغول به کار هستند؛ از بافندگان و صادرکنندگان گرفته تا کسانی که در صنایع مرمتکاری، رنگرزی و رفوکاری فعال هستند. در عین حال، جمعیتی معادل 6 میلیون نفر از صنعت فرش ارتزاق میکنند و از دورافتادهترین نقاط کشورمان تا دورافتادهترین نقاط دنیا با صنعت فرش دستبافت ایران مرتبط هستند.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران افزود: گزافه نیست اگر بگوییم در جایجای دنیا یکی از مولفهها و مشخصههای ایران فرش دستبافت یا«Persian Carpet» است.
دستپاک پرچم دوم ایران را فرش دستبافت معرفی کرد و گفت: به تعبیر دیگر، شناسنامه دوم مردم ایران فرش دستبافت است و با توجه به اینکه امسال سال حمایت از کالای ایرانی است، هیچ کالایی ایرانیتر از فرش دستباف نیست که فرهنگ، هویت، هنر و صنعت در آن نهفته باشد.
او ادامه داد: در حالی که سازمان مدیریت و برنامهریزی سرمایه موردنیاز برای ایجاد شغل برای هر نفر را 150 الی 200 میلیون تومان برآورد کرده است، در صنعت فرش با سرمایهای معادل 15 الی 20 میلیون تومان بهراحتی برای یک تا 3 نفر شغل ایجاد میشود. درعین حال با حمایت از این صنعت میتوان اشتغال روستایی را سرپا نگاه داشت و از تشدید حاشیهنشینی جلوگیری به عمل آورد.
او با بیان اینکه صنعت فرش کمترین وابستگی را به مواد اولیه وارداتی دارد، ادامه داد: بخش عمدهای از مواد اولیه فرش دستبافت در ایران تولید میشود و مقدار اندکی ابریشم از کشور چین وارد میشود. اکنون با دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت در حال بازسازی صنایع تولیدکننده مواد اولیه مرتبط با فرش دستباف هستیم که بتوانیم 100 درصد مواد اولیه را در کشور تولید کنیم.
فرشته دستپاک سپس به وضعیت صادرات فرش دستبافت ایرانی پرداخت و گفت: فرش دستبافت تاکنون جزو سه کالای برتر صادراتی کشورمان بوده و هیچ کالایی در کشور برابر آنچه فرش دستبافت ارزش افزوده تولید کرده، ارزشآفرینی نکرده است. در یکی دو سال گذشته که تحریمها تعلیق شد، صادرات فرش تا حدودی رونق پیدا کرد. چنانکه در پنج ماهه ابتدای سال جاری حدود 32 درصد از صادرات فرش به کشور آمریکا بود. بعد از آمریکا، آلمان، کانادا، چین و ژاپن به عنوان مقاصد صادراتی فرش دستباف ایرانی محسوب میشوند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه فرش دستبافت جزو نخستین کالاهای تحریمی توسط آمریکا بوده است، ادامه داد: با اعمال این تحریمها صادرات تا حدودی دچار نوسان خواهد شد. اگرچه، مردم کشور آمریکا بهشدت طالب فرش دستبافت ایرانی هستند و تمایل دارند فرش دستبافت ایرانی را در تزئینات منزلشان بهعنوان یک کالای لوکس استفاده کنند. البته اتحادیهها و تولیدکنندگان ما بهدنبال این هستند که فرش دستبافت ایران را از تحریمها خارج کنند. مناقشات سیاسی دو کشور نباید روی تعلقات مردمی کشورها اثر بگذارد. فرش دستبافت متعلق به مردم ایران است و من اطلاع دارم که تشکلهایی درصدد خارج کردن فرش از شمول تحریمها هستند، دولت نیز از این تشکلها حمایت خواهد کرد.
رئیس مرکز ملی فرش گفت: صادرات فرش دستبافت ایرانی در سال 1396 معادل 486 میلیون دلار بوده که این میزان توقعات را پاسخ نمیدهد. البته بیش از 80 درصد از تولیدات در حوزه فرش صادر میشود. اما باید کمپینهایی برای تبلیغات و معرفی فرش ایرانی فعال شوند. در این حیطه، اتاقهای بازرگانی میتوانند بسیار فعال عمل کنند. اعزام هیاتهای تجاری و برگزاری نمایشگاههای تخصصی نیز بسیار کمککننده خواهد بود. افزون بر این ما به دنبال آن هستیم که استارتآپها و کسب وکارهای مجازی نیز در حوزه معرفی فرش ایرانی فعال شوند. در عین حال، برندهای مختلفی در این حوزه مشغول به کار هستندکه باید توسعه پیدا کنند. با بهکارگیری این ابزارها، حتی اگر بازار آمریکا نیز حذف شود، بازارهای دیگر جایگزین خواهد شد.
فرشته دستپاک فرش دستبافت را بنز ایران توصیف کرد و گفت: البته هیبت فرش دستبافت ایرانی بسیار بیشتر و ارزشمندتر از بنز است؛ چرا که بنز بعد از مدتی مستهلک میشود و از بین میرود اما فرش دستبافت کشور ما هر چقدر که از عمرش بگذرد، از قضا ارزش افزودهی بالاتری ایجاد میکند.